NIET JOUW SCHULD!

In Niet jouw schuld! worden zaken besproken die voor jongeren traumatisch kunnen zijn, wie hen daarmee kan helpen en waar ze hulp kunnen vinden. Eerder schreef Anton Horeweg Dit is een verschrikkelijk boek over hetzelfde onderwerp, voor kinderen van ongeveer 10 tot 12 jaar.

Ontwrichte kinderen in het onderwijs

Kinderen met hechtingsproblematiek en getraumatiseerde kinderen worden in het onderwijs lang niet altijd herkend. Het risico op misinterpretatie van hun gedrag is groot, omdat het soms lijkt op dat van leerlingen met ADHD, autisme, angst, depressie of gedragsstoornissen. Leerkrachten ervaren, als ze de oorzaak wél herkennen, vaak onmacht. Ze blijken onthand en handelingsverlegen.

Te vroeg volwassen

Doorgeschoten loyaliteit en grensvervaging tussen de rollen van kinderen en hun ouders komen vaker voor dan we denken. Maar is het per definitie slecht als zoiets gebeurt? Te vroeg volwassen gaat over kinderen die voor hun ouders zorgen, een verschijnsel dat we 'parentificatie' noemen, en over de verwachtingen die ouders van hun kinderen hebben. Het gaat hierbij zowel om praktische handreikingen als om emotionele ondersteuning.

Hechting en Trauma

De Kleine Gids Hechting en Trauma laat zien dat een kind dat opgroeit in een onveilige situatie of ingrijpende gebeurtenissen meemaakt, op een andere manier naar de wereld kijkt.