Lezen en spellen in groep 3 vormt een waardevolle aanvulling op het handboek Zo leer je kinderen lezen en spellen* (ZLKLS). Deze nieuwe uitgave bestaat uit uitgewerkte lesschema’s lezen, spellen en schrijven volgens de uitgangspunten van ZLKLS. In de cursussen van ZLKLS is het borgen van de methodiek een belangrijk onderdeel en wordt vaak gevraagd naar uitgewerkte lesschema’s. De kant-en-klare lesschema’s in dit boek voorzien in deze vraag.
In dit boek staat een vernieuwende, vakinhoudelijke methodiek centraal, waarmee je iedere basisschoolleerling een functioneel handschrift kunt aanleren. Het biedt daartoe praktische aanwijzingen om handschriftlessen van de kleuterklas tot en met groep 8 effectief in te richten.
Het complete handboek waarin wetenschap en praktijk rondom het werken aan tekstbegrip met elkaar worden verbonden!
Taal in actie is een compleet en verhelderend overzicht van de verschillende benaderingen binnen het onderzoeksterrein van taal in gesprekken. In dit boek staat de vraag centraal hoe mensen taal gebruiken om te communiceren. De afgelopen decennia is binnen de filosofie, de sociologie, de antropologie, de psychologie en de taalwetenschap de vraag gesteld hoe mensen het voor elkaar krijgen dat ze elkaar begrijpen terwijl hun taalgebruik vaak zo onprecies lijkt.
Deze publicatie biedt adviezen voor de behandeling van heesheid bij kinderen. Omdat voorkomen beter is dan genezen, besteden de auteurs veel aandacht aan het tijdig (h)erkennen van het probleem. Het boek gaat niet alleen in op de oorzaken van heesheid, maar geeft ook uitgebreide suggesties voor oefeningen. Deze suggesties zijn, net als de vele oorzaken van heesheid, zeer divers, ook omdat elk kind weer anders is. Het boek bevat veel illustraties, kopieerbladen en vragenlijsten voor ouders en praktisch materiaal voor oefeningen.
In Met woorden in de weer presenteren de auteurs een praktische aanpak voor intensieve woordenschatuitbreiding in het basisonderwijs.
In Taalontwikkeling op school zijn mogelijkheden voor de leerkracht om taalontwikkeling te bevorderen, samengebracht tot een compleet en praktisch 'taalgroeipakket'.
Communicatieve taaltherapie voor kinderen is het eerste boek dat praktische werkvormen aanbiedt voor communicatieve taaltherapie aan kinderen met taalontwikkelingsstoornissen met een talige leeftijd van 2;6 tot 6;0 jaar.
De talenbewuste leraar zoekt – met alle inzichten en handvatten op zak – naar wat leerlingen nodig hebben, zodat ze zich goed voelen en zich blijven ontwikkelen tot trotse taalgebruikers.
Dit boek is geschreven om de kennis over meertaligheid in het algemeen, en in Nederland in het bijzonder bij een breed publiek te vergroten.
De in dit boek beschreven didactiek voor het leren lezen is vanaf het begin gericht op toekennen van betekenis aan (veelal gedrukte) woorden. Dat is immers de reden dat je gaat lezen en voor kinderen ook hun motivatie om te leren lezen en daar moeite voor te doen.
Taal is overal aanwezig op de secundaire school: in de klaslokalen Nederlands, in de lokalen van biologie en automechanica, op de speelplaats, in de eetzaal… Voor de leerlingen is een school een vat vol taalleerkansen. Maar hoe benut je die optimaal?
Op een lichte, speelse en fantasievolle manier verkennen kinderen in Verwonder jemindfulness via kunst. Ze maken kennis met bestaande kunstvormen, gaan experimenteren met technieken en maken hun eigen kunstwerken. […]
In Speel je Wijs is drama en spel gekozen om kinderen te ondersteunen in hun taalontwikkeling op de basisschool. Het boek biedt meer dan 100 kant-en-klare […]
akersprookjes bevat bekende en onbekende verhalen waarin herhaling centraal staat. In het tweede deel van het boek schrijft Loïs Eijgenraam voor ouders, opvoeders, vakkrachten en vertellers over de waarde van de herhaalverhaaltjes.
Steeds meer kinderen met TOS vinden een plek in het speciaal basisonderwijs. Daarom bevat dit boek onmisbare informatie voor iedere onderwijsprofessional en zorgprofessional in het basisonderwijs, maar ook in het speciaal basisonderwijs
In deze Sardes Speciale Editie kiezen we bewust niet voor de invalshoek van gedragsproblematiek, maar richten we ons op de vraag hoe we kunnen voorkomen dat er zoveel kinderen problematisch gedrag ontwikkelen.
Sardes brengt regelmatig Specials uit waarin een thema vanuit verschillende perspectieven wordt belicht. Ditmaal staat leertijdverlenging centraal. Dit is een belangrijk thema, omdat blijkt dat er kinderen zijn die niet genoeg hebben aan de reguliere onderwijstijd om een goede start te maken in de maatschappij.
In de Sardes Special: Taal leren in authentieke contexten gaan we op zoek naar een antwoord op de vraag welke authentieke situaties geschikt zijn voor taalstimulering. Blijft de kracht van een drama-, gym- of aardrijkskundeles intact wanneer je tijdens die lessen ook werkt aan taalstimulering? En welke rol spelen authentieke situaties in de aanpak van laaggeletterdheid?
Dit babygebaren boek geeft je inzicht in de taalontwikkeling van jonge kinderen. Bij deze ontwikkeling komt meer kijken dan alleen het horen en spreken. De schrijver neemt je mee in de taalwereld van het jonge kind.