Leiderschap in verandering is een praktisch handboek voor gedreven leiders, bestuurders en veranderaars die (nog) meer mooie resultaten willen bereiken met hun team en organisatie.
Deze vernieuwde 8e druk van Inleiding ICT en recht staat stil bij actuele ontwikkelingen op het gebied van ICT, zoals de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), de AI-verordening en legal tech.
In dit boek staan concrete voorbeelden van verschillende leervormen die organisaties kunnen aanbieden aan hun medewerkers. Leidinggevenden spelen een belangrijke rol in het beïnvloeden van het leerklimaat. Dit boek helpt leidinggevenden op weg met inzicht, uitzicht en sleutels.
Dit boek laat je kennis maken met het teamrollenmodel van Belbin en reikt handvatten aan voor de toepassing van dit model in de praktijk.
Red het onderwijs! pleit voor tien fundamentele maatregelen die nodig zijn om het lesgeven zélf weer de speerpunt te maken van het onderwijsbeleid in plaats van de (financiële) targets van de onderwijsbestuurders.
Slecht onderwijs. Lerarentekorten. Ingewikkelde kinderen. Op zwarte basisscholen is van alles mis. Maar wie er zelf gaat kijken, ziet dat het beeld dat er van deze […]
Een spraakmakende update van de bestseller De schoolleider (2014) over het optimaliseren van het schoolbrede potentieel in de rol van schoolleider.
Dit boek is bedoeld voor iedereen die in en aan een organisatie werkt met de bedoeling een proces van gespreid leiderschap te cultiveren. Dat is dus niet alleen de formeel aangewezen leider van een organisatie, maar iedereen die leiderschap neemt en ontwikkelt.
Een persoonlijk en rauw verhaal over de impact van kansenongelijkheid.
De auteur neemt je aan de hand van wetenschappelijk onderzoek en rijke praktijkvoorbeelden mee in wat spiritualiteit inhoudt. Ze beschrijft op welke manier spiritualiteit zichtbaar is bij kinderen en geeft praktische handvatten om hier in de klas aandacht aan te besteden. Zo kun je als leerkracht bijdragen aan de ontwikkeling van het hele kind én de verdieping van het onderwijs.
Leer meer over de belangrijkste factoren die de tevredenheid en loyaliteit van medewerkers in het onderwijs bepalen met het rapport van DUO Onderwijsonderzoek & Advies. Ontdek […]
Hoewel de jeugdcriminaliteit al jaren afneemt, zijn er toch verontrustende ontwikkelingen. De leeftijd van de jongeren die in de criminaliteit belanden of hun eerste stappen op dit pad zetten, wordt namelijk steeds lager. Dit betekent dat zelfs al leraren op de basisschool hiermee te maken krijgen.
PBS is van origine een Amerikaanse schoolbrede aanpak, gericht op het creëren van een positief, veilig en voorspelbaar schoolklimaat. Inmiddels werken ook in Nederland honderden scholen met deze aanpak. Onderzoek toont aan dat een betrouwbare implementatie van PBS in een school bijdraagt aan vermindering van gedragsproblemen, een verbetering van het schoolklimaat, een betere sfeer in het team en het versterken van gevoelens van competentie bij leraren.
'Het Onderwijsvragenboek' is een onderzoek naar het waarom in onderwijs, naar de historische achtergrond, naar de voor- en nadelen en de mogelijke alternatieven. Want pas nadat we onszelf deze fundamentele vragen hebben gesteld, kunnen we doelbewuste keuzes maken over de invulling van onderwijs.
De vijf daltonkernwaarden, die de Nederlandse Dalton Vereniging hanteert als richtlijn voor het opleiden van daltonleraren en visiteren van daltonscholen dragen nog veel sporen van traditioneel onderwijs. De praktijk van waaruit Helen Parkhurst, de initiatiefneemster, ruim honderd jaar geleden haar DaltonPlan schreef, gaf genoeg aanleiding tot veranderingen.
In Het gepeste brein laat Jennifer Fraser zien dat pesten zich op allerlei manieren én op alle leeftijden voordoet. De impact is groot en wordt ernstig onderschat. Slachtoffers van pesten lopen het risico op allerlei emotionele en lichamelijke klachten en de gevolgen zijn vaak levenslang.
Universeel onderwijs is voor iedereen want ieder blijft, als het goed is, zijn hele leven leren, ongeacht leeftijd, achtergrond, religie of de opvoeding en ontwikkeling tot dusver. Het is onderwijs van en voor de ziel en ieder mens hier is een ziel. Universeel onderwijs is in de ware zin ziele-onderwijs. Het overstijgt schoolsystemen en bestaande onderwijsprogramma’s. Het is een aanvulling daarop en voegt zich daarin, op elk moment, op elke plek. Het is het doen ontwaken tot de innerlijke goddelijkheid en is een toerusting voor de nieuwe tijd. Het is het onderwijs van de toekomst: ziele-onderwijs. Willem Glaudemans geeft wederom een shortcut naar antwoorden op de vragen die er zijn, zie ook zijn eerdere titel Universele spiritualiteit.
In het boek Curriculumontwerp in een notendop gaan we aan de hand van onderwijskundige literatuur en praktijkvoorbeelden stap voor stap in op het ontwerpen een krachtig curriculum. Hierbij gaan we eerst in op wat een curriculum is en hoe je het kan ontwerpen. Vervolgens gaan we middels praktijkvoorbeelden stap voor stap in op het ontwerpproces, met elementen als leerdoelen (leeruitkomsten), toetsing, rubrics, formatief handelen en leeractiviteiten.
Hoe kunnen we gebruik maken van neurowetenschappelijk onderzoek over hoe het menselijk brein leert? Hoe kunnen we deze informatie gebruiken om het curriculum, de instructie en beoordeling te verbeteren, zodat leerlingen diepgaand leren? ‘Verrijk je onderwijs’ beantwoordt deze vragen door inzichten uit de neurowetenschappen te combineren met Leren door Ontwerp (LdO)!
Een prachtig en helder geschreven boek over het montessorionderwijs van nu. De woorden van Maria Montessori worden gerelateerd aan de nieuwste onderwijsinzichten. Ook wordt er per levensfase van het kind een doorkijkje gegeven in de kenmerken van de ontwikkleingsfase. Zowel voor ouders als voor leerkrachten een aanrader.