Om goed burgerschapsonderwijs te kunnen geven, is het belangrijk om eerst je eigen visie op burgerschap te verkennen. Wat versta jij onder burgerschap? Welke waarden, normen en principes vind jij belangrijk? Hoe zie jij jouw rol als leraar in relatie tot de samenleving? Door hierover na te denken en te reflecteren, kun je je bewust worden van je eigen uitgangspunten, drijfveren en doelen als leraar. Dit helpt je om je eigen professionele identiteit te ontwikkelen en te versterken.
Om goed burgerschapsonderwijs te kunnen geven, is het ook belangrijk om je kennis en vaardigheden op het gebied van burgerschap te vergroten. Dit kun je doen door bijvoorbeeld:
Om goed burgerschapsonderwijs te kunnen geven, is het tenslotte ook belangrijk om samen te werken met collega’s en andere betrokkenen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld:
Ben jij met jouw school al bezig om een duidelijke visie op burgerschapsonderwijs te ontwikkelen?
Het Nationaal Congres focust zich op basisvaardigheden en hoe we een impuls kunnen geven aan de vaardigheden van kinderen, leerlingen en studenten op het gebied van taal, burgerschap, digitale geletterdheid en rekenen.
Scholen zijn zelf verantwoordelijk voor de veiligheid op school. Het gaat dan om een veilige en gezonde omgeving voor leerlingen en het personeel. Een veilig schoolklimaat is een voorwaarde om te kunnen leren, het verbetert de onderwijsprestaties, vermindert verzuim bij leerlingen en personeel. In een veilige school wordt agressie tegen gegaan, heeft iedereen het gevoel […]