Docenten zijn meer dan ooit gebaat bij nieuwe communicatie skills

leestijd: 3 minuten

Als docent wil je leerlingen inspireren en verrijken met jouw kennis. Maar hoe bereik je de jongere van tegenwoordig? Volgens docent en trainer Bastiaan Lammers zijn goede vaardigheden belangrijker dan ooit.

Lesgeven anno 2023

Waar docenten het meest bij gebaat zijn? Over die vraag van New Heroes hoefde Bastiaan niet lang na te denken. Al langer denkt hij dat docenten veel zouden hebben aan nieuwe verbale en non-verbale communicatie skills. ‘De afgelopen jaren is de samenleving flink veranderd en dat zie je terug in het klaslokaal’, legt Bastiaan uit. ‘Sinds de lockdowns door corona is het een grotere uitdaging geworden om te zorgen dat leerlingen naar school komen.’

Nieuwe vaardigheden

Ook in het klaslokaal ziet Bastiaan veranderingen: Leerlingen zijn mondiger en haken sneller af. ‘Daar moet je als leraar mee om moet zien te gaan’, zegt Bastiaan. ‘De huidige generatie jongeren vraagt om een nieuwe manier van communiceren.’ Dankzij zijn ervaring in het speciaal onderwijs heeft Bastiaan zelf de instrumenten in huis om leerlingen te motiveren. Met ‘lastig gedrag’ weet hij ook wel om te gaan. Bij zijn collega’s die altijd in het regulier onderwijs hebben gewerkt, ziet hij dat deze handvatten niet vanzelfsprekend zijn. ‘Ik merk dat docenten waanzinnig goed zijn in hun vak, maar dat ze het steeds lastiger vinden om met het gedrag van hun doelgroep om te gaan. Dat is hartstikke zonde want met een paar simpele tools, kun je jouw vaardigheden én de communicatie binnen en buiten het klaslokaal al enorm verbeteren. Dat maakt de lessen niet alleen effectiever voor de leerling, maar geeft jou als docent ook voldoening.’

Hoe kosten lastige mensen mij minder energie? – Ontdek waarom je je door sommige mensen gek laat maken en hoe jouw gedachten je beïnvloeden. Kijk eens met een andere bril naar lastpakken. Bevat de ‘Roos van Leary’.

Breed aanbod

Welke tools dat zijn en hoe je deze toepast in de praktijk, leer je tijdens de trainingen die New Heroes met hulp van Bastiaan voor het onderwijs ontwikkelde. ‘Er is een breed aanbod van programma’s die waardevol zijn in de huidige werkomgeving van docenten’, vertelt hij. Zo krijg je bij de training communicatievaardigheden meer zicht op je verbale en non-verbale uitingen en leer je nieuwe gespreksvaardigheden toepassen. ‘De bijeenkomsten zijn bedoeld om jou als docent communicatief vaardiger te maken. Denk aan luistertechnieken, het voeren van slecht nieuwsgesprekken en het begrijpen van lichaamstaal. Hoe zorg je dat een leerling zich gezien en gehoord voelt en wat doe je wanneer je enorme weerstand ervaart? Dat zijn vragen waar je je tijdens de training op in gaat.’

Leren in de lespraktijk

Uniek aan de trainingen is de praktische insteek. ‘Als docent is je tijd schaars dus je wilt direct met de theorie aan de slag’, weet Bastiaan. ‘Veel van de trainingen zijn online te volgen en wat je leert, leer je zoveel mogelijk in je eigen lespraktijk. De trainer bespreekt de belangrijkste theorie, maar het grootste deel van de tijd besteed je aan uitwisselen, zelf uitproberen en terugkoppelen.’ Deze combinatie van de expertise van de trainer en de ervaringen van de deelnemers, is volgens Bastiaan de sleutel tot succes. ‘Je moet weten hoe communicatie in elkaar zit, maar het meeste effect bereik je als je opdrachten in het werkveld oefent en je ervaringen terugkoppelt en evalueert.’

Effectief door expertise

De trainers zelf worden door New Heroes uiterst zorgvuldig geselecteerd. Ze zijn universitair geschoold en beschikken elk over een eigen gereedschapskist om uit te putten. ‘Als trainer geef je vanuit je ervaring en kennis een eigen invulling aan het programma. Dat kan alleen als je een echte expert bent en weet hoe je deelnemers in de praktijk begeleidt.’ Ook Bastiaan voerde vele gesprekken met New Heroes voordat hij aan de slag ging. ‘Dat kost tijd, maar het zorgt uiteindelijk wel voor het unieke aanbod van effectieve trainingen waarin je met praktische opdrachten grote veranderingen kunt aanbrengen in je eigen omgang met leerlingen.’ En dat is precies wat Bastiaans al zijn collega’s gunt: ‘Het zou mooi zijn als docenten meer handvatten hebben om in deze veranderende samenleving effectief en met plezier les te geven.’


Over Bastiaan Lammers

Bastiaan Lammers kent het onderwijsveld van verschillende kanten. Opgeleid als sportdocent werkte hij in het mbo en het speciaal onderwijs. Tegenwoordig staat hij voor de klas op een reguliere middelbare school en geeft hij diverse workshops en trainingen. Vanwege zijn ervaring en expertise ging New Heroes met hem in gesprek over een nieuw en effectief trainingsaanbod voor docenten.

Over New Heroes Onderwijs

Met de New Heroes Onderwijs werk je aan je persoonlijke groei en ontwikkeling met vaardigheidstrainingen. Hun visie op leren? Nieuwe vaardigheden leer je alleen maar door te doen. Daarom dagen zij jou in hun trainingen regelmatig uit om in de praktijk te gaan oefenen met leuke en uitdagende opdrachten. E-doing in plaats van e-learning dus.