De leukste onderwijspodcasts voor op vakantie!

Podcasts zijn een ontzettend fijne manier om nieuwe kennis en inspiratie op te doen. Lekker luisteren op het strand tijdens je vakantie of wanneer je taken uitvoert die niet veel hoofdruimte kosten. In dit overzicht vind je onze selectie van de beste podcasts voor het onderwijs. Heb jij zelf nog goede tips? Laat het ons weten en we voegen de podcast toe aan dit overzicht!

Krachtige leraar

In de podcast Krachtige Leraar krijg je in elke aflevering advies van een gastspreker. Hierbij worden theorieën praktisch vertaald, zodat je het advies meteen kunt toepassen in je les!

De 4 sleutels voor een effectieve les

Onderwijskundige en schrijver Theo Wildeboer gaat bij de podcast De 4 Sleutels voor een Effectieve Les in gesprek met mensen die een wetenschappelijke expertise hebben die relevant is voor goed onderwijs. Deze podcast leert je steeds weer iets nieuws over hoe je een krachtige les kunt geven op basis van de 4 sleutels voor een effectieve les.

Episch onderwijs

In de podcast Episch Onderwijs praten Roy Keuter, Jeroen Lamberts en René Katerbarg over onderwerpen zoals Flipping the Classroom, grenzen aangeven, hoe je omgaat met collega’s en hoe je de eerste jaren als docent overleeft. Ook nodigen ze daarbij interessante gasten uit om hier dieper op in te gaan. Er zijn vier afleveringen.

Flip the system

Geïnteresseerd in onderwijsbeleid en de professionalisering van leraren? Er zijn de laatste tijd veel boeken over deze onderwerpen verschenen. Daarom nodigt René Kneyber in de podcast Flip The System auteurs van boeken over onderwijsbeleid en professionalisering uit om over hun boek te vertellen. Het onderwijs wordt vanuit diverse kanten belicht.

Het mysterie van de goede leraar

Wat maakt een leraar goed? Dat is voor iedereen anders. In de podcast Het Mysterie van de Goede Leraar gaat Marcel van Herpen in negen afleveringen met of zonder gastsprekers op zoek naar wat een goede leraar tot een goede leraar maakt, wat een leraar doet, hoe en wanneer. Wat zijn bijvoorbeeld beslissende momenten? En is een goede leraar zijn iets wat van nature in je zit of niet?

Froukje online

Hoe kun je jongeren het beste leren zichzelf te beschermen tegen cybercriminaliteit en cyberpesten, of ze überhaupt helpen de online etiquette te leren? In de podcast Froukje Online gaat Froukje de Both (ja, die kennen we van TV) samen met haar 13-jarige dochter in gesprek met experts over social media en internetveiligheid voor jongeren. Relevant voor zowel leraren als ouders.  

Buiten de Krijtlijnen

In de podcast Buiten de Krijtlijnen komen uiteenlopende, hedendaagse onderwerpen zoals kledingvoorschriften, meer kleur voor de klas, professionele leergemeenschappen, ouderbetrokkenheid en een debat over centrale toetsen voorbij. Aan de hand van gesprekken met experts, leerkrachten, directeurs, pedagogen en ondernemers probeert de Vlaamse leraar Rincke Vanhoeck antwoorden te vinden op dit soort onderwijsvraagstukken van nu. Het doel van deze podcast is niet alleen om antwoorden te vinden op die vraagstukken, maar ook om te inspireren, creëren en te motiveren.

Onderwijspraat

Studeer je aan de Pabo, ben je net afgestudeerd aan de lerarenopleiding of ben je net begonnen als leraar? Leerkracht basisonderwijs Sanne de Bruijn geeft je in de podcast Onderwijspraat leerzame adviezen en kennis van nieuwe onderwerpen om te groeien in je vak. Zoals over 21 eeuwse vaardigheden, inspelen op verschillen, breinles geven, social media of kindermishandeling signaleren.

What if Education… (Engelstalig)

Vind je het geen probleem om Engelstalige podcasts te luisteren? In de podcast What If Education… worden niet alleen docenten en experts gevraagd mee te denken over innovaties en het onderwijs van de toekomst, maar ook studenten. Er worden controversiële onderwerpen behandeld, die je zeker aan het denken zetten over jouw eigen lespraktijk voor de komende jaren.

Samen onderWIJZER

Welke collega of vakgenoot vind jij inspirerend? Draag diegene aan bij de podcast Samen onderWIJZER! De gasten in deze podcast zijn genomineerd door collega’s, omdat ze volgens anderen op een inspirerende manier in het onderwijs werken. Dus, op zoek naar inspiratie? Dan ben je hier aan het goede adres! Te beluisteren via Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts.

Gezonde School, de podcast

Het programma Gezonde School, waar scholen aan mee kunnen doen om een keurmerk te krijgen, kennen we. Maar wat zijn nu praktische tips die je als school kunt gebruiken om de fysieke en mentale gezondheid van leerlingen zoveel mogelijk te ondersteunen? In Gezonde School, de Podcast gaat journalist Maarten Dallinga in opdracht van Gezonde School hierover op onderzoek uit. Hij bezoekt scholen en interviewt experts over onderwerpen zoals mentale gezondheid, schermgebruik, relaties en seksualiteit en middelengebruik.

Meesterwerk Podcast

Wie zijn de mensen die verandering in het onderwijs brengen, hoe en waarom doen zij dat? In de podcast Meesterwerk gaat Jan Jaap Hubeek in gesprek met mensen die bij allerlei innovaties en veranderingen touwtrekker zijn. Denk daarbij aan onderwerpen zoals natuur- en milieueducatie aan leerlingen, diversiteit, jeugdcriminaliteit en seksuele vorming. 

Vrienden van het Onderwijs

In de podcast Vrienden van het Onderwijs praten drie collega’s in het onderwijs over hun leven als docent in het voortgezet onderwijs. Erg leuke verhalen en erg leuke interacties. De podcast heeft ook nog een bonus: een wekelijkse actualiteiten Kahoot-quiz om met je klas te doen.

Onderwijs Vandaag

In de podcast Onderwijs Vandaag gaat het over de situatie van het onderwijs van vandaag.  De hosts, Peter Heerschop en Marcel van Herpen, gaan in gesprek met experts, kinderen, docenten en andere gasten over onderwerpen zoals: hoe geef je les in onzekere tijden, hoe  kunnen we de Pabo aantrekkelijker maken, kunst en cultuur op de agenda of het lerarentekort. Hoewel er meerdere afleveringen over hetzelfde thema kunnen gaan, worden er bij elke aflevering andere onderwerpen behandeld. Lekker de diepte in!

Curriculumcommissie

Drie keer raden waar deze podcast over gaat! De Curriculumcommissie doet onderzoek naar hoe je voor een goede samenhang in het curriculum zorgt, zodat leerlingen hun weg kunnen vinden in het onderwijs. Deze podcast doet daar verslag van: commissieleden Jan van Tartwijk en Maartje Raijmakers vertellen je meer over hun bevindingen tijdens de verdiepende studie naar meer samenhang in het curriculum, en waarom dat nodig is.

Heb jij zelf nog goede tips? Laat het ons weten, en we voegen de podcast toe aan dit overzicht!